Door jezelf te ontwikkelen, kun je een ander laten groeien.

Yin yoga opleiding

Wil jij yogadocent worden of wil jij juist geen les geven maar wel jouw eigen practice verdiepen? Dan ben je met de 200 uurs Yin yoga docentenopleiding bij Yogadreams verzekerd van een degelijke basis. 

Bij Yogadreams vertalen we de eeuwenoude yogafilosofie naar het nu. Hierbij ligt de nadruk niet alleen op het overdragen kennis maar gaan wij samen op onderzoek. We onderzoeken daarbij naar hoe deze filosofie nog steeds van toepassing is in de huidige wereld en op jouw dagelijks leven.

We verkennen de verbinding tussen lichaam, emotie en geest.  We leren je jouw eigen yoga practice te doorvoelen en te belichamen, zodat jij op authentieke wijze jouw lessen kunt gaan geven. Jij bent samen met je medestudenten de levende onderwerpen van de anatomie- en filosofielessen, en ook de didactische vaardigheden oefen je met elkaar.

Maak een afspraak met de hoofddocent

Gratis brochure

Alles wat je moet weten, inclusief proefles (45 minuten)!

yoga opleidingen amsterdam
yogadreams materialen
studio yogadreams kamer

Opleiding Yin yoga

Na het afronden van deze Yin yoga docentenopleiding ben je in staat om:

 • Yin les te verzorgen vanuit functionaliteit: wat is het doel van deze les?
 • Yin les te verzorgen vanuit creativiteit: Je kunt zelf op functionele en speelse wijze series creëren.
 • 18 houdingen te cue-en en aan te passen
 • 18 houdingen anatomisch, energetisch, en functioneel te begrijpen en in te zetten in een les
 • Jezelf en een groep in een basis meditatie te begeleiden
 • Je motivatie om docent te zijn helder te hebben; bewust te herkennen waar je waarden en doelen zich bevinden in jou
 • Met je aanwezigheid anderen te inspireren
 • Je stem, lijf en energie in te zetten om jouw les optimaal te ondersteunen
 • Jezelf te doorgronden, zelfreflectie en introspectie toe te passen
 • Je hebt kennis gemaakt met de yoga filosofie en je bent in staat meer te vertellen over de geschiedenis en de filosofie van yoga
 • Een vertaalslag te maken tussen (elementen uit) de yoga filosofie en de les die je geeft
 • Een vertaalslag te maken tussen (elementen uit) de yoga filosofie en het hedendaagse leven.

Yin Yoga

In de yin yoga zoeken we de vertraging op. De poses houd je langer, een aantal minuten, aan. Yin yoga richt zich daarmee op het ontspannen van de spieren, zodat we de diepere weefsels kunnen aanspreken. Daarnaast biedt het de tijd om te onderzoeken wat er in jouw binnenwereld afspeelt. We kijken op drie niveaus naar Yin yoga: fysiek, emotioneel en mentaal. We werken hiermee aan het vergroten van het bewustzijn van lichaam en geest.

Yin & Yang

In onze benadering van yoga gebruiken we de houding om meer in je lichaam aanwezig te zijn, je bewuster te worden van jouw lichaam, in plaats van puur technisch je lichaam te gebruiken om in de houding te komen. De focus ligt dus niet zozeer op de vorm van een houding, maar vooral op de functie op emotioneel, fysiek en mentaal vlak. Alle weefsels van het lichaam moeten stress ondergaan om gezond te blijven. Als we ons hart niet trainen zal het degenereren, als we onze spieren niet trainen zullen ze verschrompelen, als we onze gewrichten niet buigen zullen ze stijf en pijnlijk worden. Weefsels moeten regelmatig worden belast om gezond te blijven onder het mom van ‘gebruik het of verlies het’.

Beide elementen, Yin en Yang, zijn belangrijk. Door beide te (h)erkennen ontstaat er automatisch meer balans in het lichaam en daarmee in het leven.

Bindweefsel

Als we in de Yin yoga het bindweefsel stimuleren wordt het lichaam aangestuurd om hyaluronzuur aan te maken. Hyaluronzuur kan, in verhouding tot haar massa, zeer grote hoeveelheden water aan zich binden. Hyaluronzuur is het hoofdbestanddeel van de synovia (gewrichtsvloeistof) en werkt als smeermiddel bij alle gewrichtsbewegingen en zorgt er daarnaast voor dat het bindweefsel van meer vocht wordt voorzien. De gewrichten blijven hierdoor soepeler en zo stellen we het verouderingsproces langer uit.

Functionele anatomie

Je leert op een effectieve en nieuwsgierige manier naar het lichaam te kijken. Vanuit de wetenschap dat ieder skelet en ieder lichaam uniek is, leer je de houdingen en sequenties functioneel te benaderen. Je leert zien en begrijpen hoe persoonlijke verschillen in lichaamsbouw maken dat elk lichaam verschillend uitdrukking geeft aan een en dezelfde houding.

Subtiele anatomie

Doordat we de houdingen in yin yoga langer aanhouden spreken we ook andere elementen aan. Zoals het meridiaan stelsel, het energiebanen stelsel krijgt tijdens een yin yoga houding een goed stimulans om de energie te laten stromen. Je leert over het meridiaan stelsel en hoe je een combinatie kan toepassen met de yin yoga houdingen. Ook maak je kennis met de  vijf elementen die corresponderen met de meridianen, deze leer je voor jezelf en om toe te passen in je lessen. De energiebanen stromen door het lichaam en ontmoeten elkaar op verschillende punten in het lichaam. Deze energiepunten, de chakra’s genaamd, zijn belangrijk voor het functioneren van het gehele lichaamssysteem. Als een van deze chakra’s uit balans is en daardoor niet goed  functioneert kan dit invloed hebben het gehele energiesysteem en daarmee ons fysieke, emotionele en mentale lichaam weer beïnvloeden. Je leert over de zeven hoofdchakra’s in contact met het fysieke lichaam en hoe je deze chakra-theorie en -psychologie kan toepassen voor jezelf en in je lessen.

Filosofie & persoonlijke ontwikkeling

Jouw persoonlijke ontwikkeling staat voorop. Wij geloven dat iedereen iets unieks te bieden heeft en we begeleiden je graag om jouw persoonlijke uniciteit omhoog halen. Dit doen we aan de hand van de rijke inzichten die de yogafilosofie te bieden heeft gecombineerd met zelfonderzoek. We vertalen traditionele teksten naar dagelijkse situaties in jouw leven en practice, zodat deze teksten een bron van inspiratie en reflectie worden.

Door je bewust te worden van je eigen krachten en uitdagingen, leer je hoe je op een creatieve, inspirerende en speelse manier je lessen kunt geven en hoe je jouw leerlingen verbaal en non-verbaal kunt ondersteunen in het herkennen en ontwikkelen van hun eigen potentieel. Voor ons een van de belangrijkste elementen die een goede yogadocent kenmerkt.

Zelfstudie

Tijdens de opleiding begin je gelijk met lesgeven aan anderen in jouw groep en in jouw omgeving. Je leert door te ervaren en je ervaringen met de groep te delen. Als jij ergens tegen aanloopt in het oefenen, grote kans dat je niet de enige bent. Zo leer je van en met elkaar. Daarnaast observeer je jouw eigen practice. Waarbij geldt: Wat je oefent, zul je begrijpen. Wat je begrijpt, kun je delen met anderen.

Meer informatie

Curriculum/onderwerpen

Techniek​

 • Theorie en practice uitgaande van de houdingen en basis uit het boek Yin Yoga Principles & Practice – Paul Grilley
 • Variaties, aanpassingen en extra houdingen
 • Wat doet elke houding voor je op fysiek, mentaal en emotioneel vlak
 • Concentratie en meditatie
 • (Yin) Yoga filosofie
 • Geschiedenis van yoga

Teaching

 • Ervaringsgericht leren
 • Omgaan met verschillende doelgroepen
 • Observeren, assisteren, feedback geven en ontvangen
 • Stemgebruik en stemexpressie
 • De basisbeginselen van een beginnersles
 • Timemanagement
 • Prioriteiten stellen
 • Hoe adviezen te geven, invoelen en afwegen
 • Groepsdynamiek
 • Ethiek: hoe om te gaan met de docent/student verhouding en veiligheid.
 • Praktische tips en praktijkvoorbeelden

Anatomie en subtiele anatomie

 • Visuele en activerende leermethoden voornamelijk in relatie tot de Yin Yoga
 • Meer inzicht in de voordelen van yin yoga
 • Alternatieve houdingen (contra-indicaties en blessures)
 • Verkennen van het bot- en spierstelsel, de knie- en heupgewrichten, het bekken, de ruggengraat
 • De anatomie van Chakra’s
 • Meridiaanleer

Meer informatie

Data

TBA – houd de nieuwsbrief in de gaten voor nieuwe data in 2023

Prijs

Vroegboekprijs: € 2.550,-
Reguliere prijs: €2.649

Betalen in 3 termijnen is mogelijk tegen een meerprijs.
Totaalprijs: € 2.750
Termijn 1: € 500 (aanbetaling)
Termijn 2: € 1.125
Termijn 3: € 1.125

De 200-uurs Yogadreams opleidingen zijn vrijgesteld van BTW in verband met registratie in het Centraal Register Kort Beroeps Onderwijs (CRKBO).

Voor alle opleidings- en betaalvoorwaarden klik hier.

Meer informatie

Examinering en diploma

Het laatste weekend van de opleiding is het examenweekend. Op de vrijdag nemen we een dagdeel voor het theorie-examen. Op de zaterdag en zondag vinden de praktijkexamens plaats waarbij je met jouw groepje les geeft aan de rest van de groep. Daarnaast houd je op deze twee dagen een voordracht over wat de opleiding voor jouw persoonlijke ontwikkeling heeft betekend. We kijken niet alleen naar jouw kennis en kunde tijdens het laatste weekend, maar nemen jouw leerproces gedurende de hele opleiding mee. Na naar behoren afronden van de opleiding ontvang je een diploma. Hiermee kun je je registreren voor een RYT-200 certificering bij de Internationale Yoga Alliance.

Onze 200-uurs opleidingen zijn Yoga Alliance en CRKBO geaccrediteerd.

Huiswerk

Een opleidingsweekend vindt ongeveer 1x per maand plaats. In de tussenliggende weken neem je de tijd om te oefenen, te lezen en te studeren. Je bouwt een eigen practice op, je volgt lessen bij anderen en geeft lessen aan anderen. Er is leeshuiswerk en er zijn (creatieve) reflectieopdrachten.

Taal

De opleiding wordt verzorgd in het Nederlands. Van een aantal teksten is (nog) geen Nederlandse vertaling beschikbaar, dan werken we met Engelstalig materiaal.

Groepsgrootte

Persoonlijke aandacht vinden we belangrijk dus we werken met maximaal 20 personen. We beschikken tijdens de opleiding over een heerlijk ruime en lichte zaal, met eigen lounge en kleedruimte.

Niveau

Voor deze opleiding is geen voorkennis vereist. We nodigen eenieder uit om deel te nemen aan deze opleiding. Wel wijzen we je erop dat de opleiding op HBO-niveau wordt aangeboden.

Locatie

Deze Vinyasa yoga docentenopleiding vindt plaats in onze studio in Zaandam (Vinkenstraat 36a, 1506 CM Zaandam).

Boekenlijst*

Verplichte literatuur
Paul Grilley. Yin Yoga. Principles & Practice.
BKS Iyengar. Yoga als Levenskunst.
Paul Grilley. A Yogi’s guide to Chakra Meditation
Aanbevolen literatuur
Bernie Clarke. Your Body, Your Yoga
Bernie Clarke. The complete guide to Yin Yoga.

Deze literatuurlijst kan nog wijzigen en uitgebreid worden. Deelnemers worden hier voorafgaand van de cursus over geïnformeerd.
*prijs is exclusief studieboeken – inclusief door Yogadreams verzorgde aanvullende reader

Meer informatie

Laat je inspireren door onze leden

“De docenten waren zeer gedreven, enthousiast, stonden open voor alle vragen en feedback. Erg prettig in het contact. Doordat de docenten zichzelf ook kwetsbaar opstelden, zorgde dat voor openheid en vertrouwen en dat werkte door op de groep. Kortom: de begeleiding was echt top!”

Jolien

“De docenten zijn echt fijn. Het is heel duidelijk dat men heel veel kennis en ervaring in huis heeft. En ondanks dat er serieus les gegeven wordt, is er ruimte voor een gezonde dosis humor. Er wordt gelachen, maar ook gehuild, maar echt heel fijn is dat je jezelf kunt zijn. Je voelt je snel vertrouwd.”

Anoniem

“Top die hele heldere Eva Sofie. Anatomie was nieuw voor mij, maar begon het meer en meer te waarderen. Filosofie was machtig, had graag veel meer van haar willen leren.”

José

“De begeleiding was professioneel. Ingrid is zeer ervaren en wist alle vragen vol zelfvertrouwen te beantwoorden, ze neemt alle tijd die nodig is en voelt de groepsenergie en de individuele energie feilloos aan.”

Anoniem