“Door jezelf te ontwikkelen, kun je een ander laten groeien.”

Yin yoga opleiding

Wil jij yogadocent worden of wil jij juist geen les geven maar wel jouw eigen practice verdiepen? Dan ben je met de 200 uurs Yin yoga docentenopleiding bij Yogadreams verzekerd van een degelijke basis. 

Bij Yogadreams vertalen we de eeuwenoude yogafilosofie naar het nu. Hierbij ligt de nadruk niet alleen op het overdragen kennis maar gaan wij samen op onderzoek. We onderzoeken daarbij naar hoe deze filosofie nog steeds van toepassing is in de huidige wereld en op jouw dagelijks leven.

We verkennen de verbinding tussen lichaam, emotie en geest.  We leren je jouw eigen yoga practice te doorvoelen en te belichamen, zodat jij op authentieke wijze jouw lessen kunt gaan geven. Jij bent samen met je medestudenten de levende onderwerpen van de anatomie- en filosofielessen, en ook de didactische vaardigheden oefen je met elkaar.

Startdatum

8 oktober 2021
6 mei 2022

Informatieavond

26 augustus 2021

yoga opleidingen amsterdam
yogadreams materialen
studio yogadreams kamer

Opleiding Yin yoga

Na het afronden van deze Yin yoga docentenopleiding ben je in staat om:

 • Yin les te verzorgen vanuit functionaliteit: wat is het doel van deze les?
 • Yin les te verzorgen vanuit creativiteit: Je kunt zelf op functionele en speelse wijze series creëren.
 • 18 houdingen te cue-en en aan te passen
 • 18 houdingen anatomisch, energetisch, en functioneel te begrijpen en in te zetten in een les
 • Jezelf en een groep in een basis meditatie te begeleiden
 • Je motivatie om docent te zijn helder te hebben; bewust te herkennen waar je waarden en doelen zich bevinden in jou
 • Met je aanwezigheid anderen te inspireren
 • Je stem, lijf en energie in te zetten om jouw les optimaal te ondersteunen
 • Jezelf te doorgronden, zelfreflectie en introspectie toe te passen
 • Je hebt kennis gemaakt met de yoga filosofie en je bent in staat meer te vertellen over de geschiedenis en de filosofie van yoga
 • Een vertaalslag te maken tussen (elementen uit) de yoga filosofie en de les die je geeft
 • Een vertaalslag te maken tussen (elementen uit de yoga filosofie en het hedendaagse leven.

Yin Yoga

In de yin yoga zoeken we de vertraging op. De poses houd je vaak langer dan 3 minuten aan. Yin yoga richt zich op het ontspannen van de spieren, zodat we de diepere weefsels kunnen aanspreken. We kijken op 3 niveaus naar Yin yoga en de houdingen: fysiek, emotioneel en mentaal. We werken hiermee aan het vergroten van het bewustzijn van lichaam en geest.

Yin & Yang

In onze benadering van yoga gebruiken we de houding om meer in je lichaam aanwezig te zijn, je bewuster te worden van jouw lichaam, in plaats van puur technisch je lichaam te gebruiken om in de houding te komen. De focus ligt dus niet zozeer op de vorm van een houding, maar vooral op de functie op emotioneel, fysiek en mentaal vlak. Alles in het lichaam heeft een bepaalde mate van uitdaging (spanning) nodig om gezond te blijven, maar ook een bepaalde mate van ontspanning. Beide elementen, Yin en Yang, zijn belangrijk. Door beide te (h)erkennen ontstaat er automatisch meer balans in het lichaam en daarmee in het leven.

In de Yin opleiding brengen we functioneel spanning op bepaalde delen van het lichaam in combinatie met het ontspannen van spierweefsel kunnen werken aan het verbeteren van de gezondheid van bindweefsel, pezen en banden.

Functionele anatomie

Je leert op een effectieve en nieuwsgierige manier naar het lichaam te kijken. Vanuit de wetenschap dat ieder skelet en ieder lichaam uniek is, leer je de houdingen en sequenties functioneel te benaderen. Je leert zien en begrijpen hoe hoe persoonlijke verschillen in lichaamsbouw maken dat elk lichaam verschillend uitdrukking geeft aan een en dezelfde houding. Op die manier maak jij yin yoga toegankelijk voor iedereen.

Subtiele anatomie

Yin yoga heeft een basis in Taoïstische yoga waarin het Oosterse gezondheidssysteem met het meridianenstelsel centraal staat. Doordat we de houdingen in yin yoga langer aanhouden, spreken we dit systeem aan, immers: de energiebanen (meridianen) lopen door ons bindweefsel. Je leert welke houdingen, welke meridianen stimuleren en welke fysieke en emotionele effecten dit kan hebben.

Naast de meridianen zullen we ook de chakra’s introduceren. Je leert de basis van de 7 (hoofd)energiecentra in het lichaam en hoe je hier door middel van yin yoga aan en met kunt werken.

Filosofie & persoonlijke ontwikkeling

Jouw persoonlijke ontwikkeling staat voorop. Wij geloven dat iedereen iets unieks te bieden heeft en we begeleiden je graag om jouw persoonlijke uniciteit omhoog halen. Dit doen we aan de hand van de rijke inzichten die de yogafilosofie te bieden heeft gecombineerd met zelfonderzoek. We vertalen traditionele teksten naar dagelijkse situaties in jouw leven en practice, zodat deze teksten een bron van inspiratie en reflectie worden.

Door je bewust te worden van je eigen krachten en uitdagingen, leer je hoe je op een creatieve, inspirerende en speelse manier je lessen kunt geven en hoe je jouw leerlingen verbaal en non-verbaal kunt ondersteunen in het herkennen en ontwikkelen van hun eigen potentieel. Voor ons een van de belangrijkste elementen die een goede yogadocent kenmerkt.

Zelfstudie

Tijdens de opleiding begin je gelijk met lesgeven aan anderen in jouw groep en in jouw omgeving. Je leert door te ervaren en je ervaringen met de groep te delen. Als jij ergens tegen aanloopt in het oefenen, grote kans dat je niet de enige bent. Zo leer je van en met elkaar. Daarnaast observeer je jouw eigen practice. Waarbij geldt: Wat je oefent, zul je begrijpen. Wat je begrijpt, kun je delen met anderen.

Meer informatie

Curriculum/onderwerpen

Techniek​

 • Theorie en practice uitgaande van de houdingen en basis uit het boek Yin Yoga Principles & Practice – Paul Grilley
 • Variaties, aanpassingen en extra houdingen
 • Wat doet elke houding voor je op fysiek, mentaal en emotioneel vlak
 • Concentratie en meditatie
 • (Yin) Yoga filosofie
 • Geschiedenis van yoga

Teaching

 • Ervaringsgericht leren
 • Omgaan met verschillende doelgroepen
 • Observeren, assisteren, feedback geven en ontvangen
 • Stemgebruik en stemexpressie
 • De basisbeginselen van een beginnersles
 • Timemanagement
 • Prioriteiten stellen
 • Hoe adviezen te geven, invoelen en afwegen
 • Groepsdynamiek
 • Ethiek: hoe om te gaan met de docent/student verhouding en veiligheid.
 • Praktische tips en praktijkvoorbeelden

Anatomie en subtiele anatomie

 • Visuele en activerende leermethoden voornamelijk in relatie tot de Yin Yoga
 • Meer inzicht in de voordelen van yin yoga
 • Alternatieve houdingen (contra-indicaties en blessures)
 • Verkennen van het bot- en spierstelsel, de knie- en heupgewrichten, het bekken, de ruggengraat
 • De anatomie van Chakra’s
 • Meridiaanleer

Meer informatie

Data

Start oktober 2021
8, 9 & 10 oktober
19, 20 & 21 november
18 & 19 december
22 & 23 januari 2022
12 & 13 februari
11 & 12 maart
2 & 3 april
23 & 24 april
20, 21 & 22 mei
18 & 19 juni
1, 2 & 3 juli

Data Start mei 2022

Prijs

Vroegboekprijs: € 2.350,- (geldig tot 1 augustus 2021)
Reguliere prijs: €2.500 (vanaf 1 augustus 2021)

Betalen in 3 termijnen is mogelijk tegen een meerprijs.
Totaalprijs: € 2.650
Termijn 1: € 500 (aanbetaling)
Termijn 2: € 1.075
Termijn 3: € 1.075

De 200-uurs Yogadreams opleidingen zijn vrijgesteld van BTW in verband met registratie in het Centraal Register Kort Beroeps Onderwijs (CRKBO).

Voor alle opleidings- en betaalvoorwaarden klik hier.

Meer informatie

De informatiebijeenkomst over de Yogadreams Docentenopleidingen volg je thuis via livestream of met ons in de studio indien de Corona maatregelen het toestaan.

 • Voel jij een passie voor yoga?
 • Ben je ook zo enthousiast over wat Yoga voor jou doet en zou je dat eigenlijk wel willen delen met anderen?
 • Wil je de verdieping voor jezelf zoeken?
 • Ben je benieuwd of een docentenopleiding iets voor jou is?
 • Begint een opleiding al bij je te kriebelen?

Misschien denk je dat de docentenopleiding nog niet bereikbaar voor je is en heb je het idee dat je eerst nog meer moet leren… Je zult je verbazen over wat je al weet en kunt, dat is meer dan je denkt!

Op 9 september start de Vinyasa Yoga Docentenopleiding.

Op 8 oktober start de Yin Yoga Docentenopleiding.

We starten deze informatieavond met een yogales van 30 minuten Yin Yoga (gegeven door Ingrid Groot – hoofddocent Yin opleiding).

Daarna nemen we de tijd om al je vragen te beantwoorden en samen met je te onderzoeken of een opleiding bij Yogadreams iets voor jou is.

Meer informatie

Examinering en diploma

Het laatste weekend van de opleiding is het examenweekend. Op de vrijdag nemen we een dagdeel voor het theorie-examen. Op de zaterdag en zondag vinden de praktijkexamens plaats waarbij je met jouw groepje les geeft aan de rest van de groep. Daarnaast houd je op deze twee dagen een voordracht over wat de opleiding voor jouw persoonlijke ontwikkeling heeft betekend. We kijken niet alleen naar jouw kennis en kunde tijdens het laatste weekend, maar nemen jouw leerproces gedurende de hele opleiding mee. Na naar behoren afronden van de opleiding ontvang je een diploma. Hiermee kun je je registreren voor een RYT-200 certificering bij de Internationale Yoga Alliance.

Onze 200-uurs opleidingen zijn Yoga Alliance en CRKBO geaccrediteerd.

Huiswerk

Een opleidingsweekend vindt ongeveer 1x per maand plaats. In de tussenliggende weken neem je de tijd om te oefenen, te lezen en te studeren. Je bouwt een eigen practice op, je volgt lessen bij anderen en geeft lessen aan anderen. Er is leeshuiswerk en er zijn (creatieve) reflectieopdrachten.

Taal

De opleiding wordt verzorgd in het Nederlands. Van een aantal teksten is (nog) geen Nederlandse vertaling beschikbaar, dan werken we met Engelstalig materiaal.

Groepsgrootte

Persoonlijke aandacht vinden we belangrijk dus we werken met maximaal 20 personen. We beschikken tijdens de opleiding over een heerlijk ruime en lichte zaal, met eigen lounge en kleedruimte.

Niveau

Voor deze opleiding is geen voorkennis vereist. We nodigen eenieder uit om deel te nemen aan deze opleiding. Wel wijzen we je erop dat de opleiding op HBO-niveau wordt aangeboden.

Locatie

Deze Vinyasa yoga docentenopleiding vindt plaats in onze studio in Zaandam (Vinkenstraat 36a, 1506 CM Zaandam).

Boekenlijst*

Verplichte literatuur
Paul Grilley. Yin Yoga. Principles & Practice.
BKS Iyengar. Yoga als Levenskunst.
Paul Grilley. A Yogi’s guide to Chakra Meditation
Aanbevolen literatuur
Bernie Clarke. Your Body, Your Yoga
Bernie Clarke. The complete guide to Yin Yoga.

Deze literatuurlijst kan nog wijzigen en uitgebreid worden. Deelnemers worden hier voorafgaand van de cursus over geïnformeerd.
*prijs is exclusief studieboeken – inclusief door Yogadreams verzorgde aanvullende reader

Meer informatie

Docenten

yogadreams ingrid groot

Ingrid Groot
(Hoofddocent)

De eerste keer dat ik een Yin Yoga les deed was ik verkocht. Ik wist het: dit is het! M’n lichaam voelde het als het ware, ik kon en mocht helemaal ontspannen. Het maakte mijn yoga-ervaring compleet. Ik was al 27 jaar bezig met yoga: lessen, opleidingen, retraites.

yogadreams eva sophie ridderikhoff

Eva Sophie Ridderikhoff (Functionele anatomie en filosofie)
Ruilde haar hakken en laptoptas in voor blote voeten en de yoga mat. Mijn passie voor yoga heeft een sport achtergrond. Vanuit fitness maakte ik in 2000 kennis met yoga. Yoga ging een steeds grotere rol spelen en werd ik gegrepen door Vinyasa.

yogadreams ingvild molenaar

Ingvild Molenaar (Functionele anatomie)
Het lichaam is een van de gaafste tools om jezelf echt mee te leren kennen. Als Movement, Yoga en Mind Trainer reis ik met samen met mijn partner de wereld over om mensen te trainen op het gebied van fysieke en mentale veerkracht.

yogadreams myrna van kemenade

Myrna van Kemenade (Kernwaarden)
Tijdens mijn danscarrière kwam ik in Thailand in aanraking met Yoga. Wat dit met mij en mijn lichaam deed wilde ik delen met zoveel mogelijk mensen, ik heb de opleiding tot yogadocent gevolgd en ben in 2007 begonnen met mijn eigen yogaschool in Zaandam, Yogadreams.

bianca docent

Bianca Coorengel (Yin Dragons)
Met beide voeten op de grond als stevig basis voor alles wat er voorbij mag komen in het leven. Rust, onrust, blijdschap en liefde alles is mogelijk in het leven. En dit ben ik gaan zien door soms stil te staan en soms door juist te bewegen

Lenke Waagmeester

Lenke (Chi en de Meridianen)
Shiatsu-therapeut
Moonbeat – surfen op de energie van de natuur

Lichaam, bewustzijn, energie. Hoe werkt dat samen? Hoe beïnvloed je het ene via het andere? Wat voor effect heeft dat op je fysieke, emotionele en mentale gezondheid?

Ik probeer in mijn lessen de theorie praktisch en levend te maken. Wil je graag zoveel mogelijk laten ervaren. Zodat je de energie van de verschillende meridianen in je lichaam en leven gaat herkennen. Bij jezelf en bij de ander.

Laat je inspireren door onze leden

“De docenten waren zeer gedreven, enthousiast, stonden open voor alle vragen en feedback. Erg prettig in het contact. Doordat de docenten zichzelf ook kwetsbaar opstelden, zorgde dat voor openheid en vertrouwen en dat werkte door op de groep. Kortom: de begeleiding was echt top!”

Jolien

“De docenten zijn echt fijn. Het is heel duidelijk dat men heel veel kennis en ervaring in huis heeft. En ondanks dat er serieus les gegeven wordt, is er ruimte voor een gezonde dosis humor. Er wordt gelachen, maar ook gehuild, maar echt heel fijn is dat je jezelf kunt zijn. Je voelt je snel vertrouwd.”

Anoniem

“Top die hele heldere Eva Sofie. Anatomie was nieuw voor mij, maar begon het meer en meer te waarderen. Filosofie was machtig, had graag veel meer van haar willen leren.”

José

“De begeleiding was professioneel. Ingrid is zeer ervaren en wist alle vragen vol zelfvertrouwen te beantwoorden, ze neemt alle tijd die nodig is en voelt de groepsenergie en de individuele energie feilloos aan.”

Anoniem