Ik heb mij in het verleden weleens afgevraagd waarom het nodig is dat er pijn en lijden in de wereld moet zijn. Als christelijk opgevoed meisje werd me verteld dat er een tijd zou aanbreken waarin er alleen maar blijdschap en voorspoed zou zijn en dat leek me natuurlijk een veel betere wereld dan die waarin we nu leven. Echter nu ik mij meer verdiep in de oosterse filosofie van het Taoïsme (van oorsprong uit China), ontdek ik juist de schoonheid van tegenstellingen.
Yin en Yang bestaan niet voor niets. Een wereld zonder tegenstellingen zou zomaar ook een wereld kunnen zijn zonder enkele vorm van bewustzijn. Want hoe kun je schoonheid oprecht waarderen als je nog nooit iets gezien hebt dat het tegenovergestelde is? Hoe kun je bijvoorbeeld weten wat geluk is als je nog nooit in een situatie bent beland waarin je je omhoog moest worstelen om weer het licht te kunnen zien? Nu de lente in aantocht is hoor ik de vogels ’s morgens vroeg weer fluiten en zie ik koolmeesjes druk in de weer op zoek naar een plekje voor een nest en dat maakt me allemaal zo blij. Waarom? Omdat ik ook weet hoe kaal en saai het is als ze er in de winter niet zijn. Door dat gemis, ben ik me bewust dat ze er weer zijn en dat het zo fijn is om ze weer te zien en horen.
Het mooie van de oosters filosofieën, waar natuurlijk ook het Boeddhisme toe hoort waarop yoga is gestoeld, vind ik dat er geen waarde oordeel wordt gehangen aan iets. Het is nooit zo dat iets dat Yin is, slechter is als iets dat Yang is, of visa versa. Goed en slecht komt gewoonweg niet in de woordenschat van Boeddhisten en Taoïsten voor. De dingen in de wereld zijn, zoals ze zijn, simpelweg omdat het Universum dat zo bedoeld heeft. Alles wat is, gaat ook weer voorbij. Iedere Yin situatie gaat over in een Yang situatie en iedere Yang situatie gaat weer over in een Yin situatie. In ieder Yin situatie zit trouwens ook altijd wat Yang (dat is het witte bolletje in het zwart van het Yin en Yang symbool) en in ieder Yang situatie wat Yin (zwart bolletje in het wit van Yang). Niets in het leven is helemaal wit en niets helemaal zwart. En zolang je dat kunt accepteren, blijven Yin en Yang in balans.
Ook op de mat tijdens de yogales zijn er ook tal van tegenstellingen die aan je voorbijkomen: bol en hol, spannen en ontspannen, inademen en uitademen, flexen en pointen, links en rechts, ogen open en ogen gesloten, rusten en inspannen, enz. En allemaal worden ze gebruikt om je bewust te maken van wat je zowel van binnen als van buiten voelt en dat in balans met elkaar te brengen. Door heel hard je spieren aan te spannen bijvoorbeeld kun je daarna veel bewuster ontspannen. Door eerst een oefening links te doen, wordt je bewust van hoe anders rechts aanvoelt. Door je rug eerst bol te maken en daarna hol, breng je de effecten van beide bewegingen op je lichaam weer in balans. En ga zo door.
Yin en Yang is onderdeel van het leven en ook verweven in de lessen op de yogamat. Niet bedoeld om je te plagen, om eerst te geven en dan te nemen, maar om je bewustzijn te prikkelen en toe te laten nemen. En hoeveel weerstand je ook bij het één of de ander hebt, probeer er geen oordeel aan te hangen. Plak er geen ‘goed’ of ‘slecht’ op, maar wees je bewust dat je bewustzijn hier weer een paar ‘centimeter’ van groeit. Het Universum weet tenslotte wat je nodig hebt, en geeft dat rijkelijk aan je.
Yvonne Alefs
Yvonne Alefs (44) is schrijver in hart en ziel. Op haar website yvonnealefs.nl schrijft zij levensbeschouwelijke teksten, die zij onderverdeelt in gedachten, gedichten, geloven, gelezen en geluisterd. Zij combineert hiermee op een – voor haar – bijzonder vervullende wijze haar passies schrijven, lezen en muziek. Haar ultieme passie is echter haar gezin. Samen met haar man en al volwassen dochter en zoon leeft zij in dankbaarheid een rijk en gevuld leven. Graag neemt ze je met haar blogs voor en over Yogadreams mee op ontdekkingsreis. Het vervoersmiddel is yoga met haar prachtige lichaamshoudingen (asana’s), de brandstof inzicht in je geest, en de eindbestemming bezielde liefde: liefde voor jezelf en voor je medemens.
Note: Haar kaarten met levensbeschouwelijke teksten erop kun je als set in de studio van Yogadreams vinden en kopen.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en je blijft op de hoogte van het laatste nieuws over Yoga, Yogaopleidingen,Yogatrainingen, workshops en Yogadocentenopleidingen.