Wat gebeurt er als je je verstand als het belangrijkste bezit beschouwt en je daardoor zowel je innerlijke als je uiterlijke wezen verwaarloost? En op welke wijze wordt (Kundalini) yoga dan je “hopamine”: je hoop op herstel van balans tussen ratio en gevoel, op het terugvinden van geluk en zingeving? Daarover schrijft filosofe én yogi Stine Jensen vanuit eigen ervaring in haar boek “Go East”.

Stine begint haar boek met een schets van haar leven vóórdat de omslag door middel van yoga in haar leven plaatsvindt. Op een luchtige en soms humoristische wijze vertelt hoe ze als alleenstaande moeder worstelt met de pijn en teleurstelling van het verlies van een voorbije relatie met de vader van haar kind en hoe ze steeds meer verstrikt raakt in het web dat ze voor zichzelf heeft gesponnen. Een web van constant presteren in de verschillende banen die ze aanhoudt als universitair docent, literatuurcriticus, schrijfster van essays, columns en opiniestukken en veelgevraagd panellid.

Haar levensstijl eist zijn tol en steeds vaker lijdt ze aan een allesoverheersende moeheid. Dezelfde moeheid die zij bij vele anderen opmerkt in de maatschappij om haar heen en die telkens verzwaard wordt door het vele gepieker in haar hoofd. Zelfs haar lichaam weigert een keer letterlijk om te functioneren, waardoor ze een aantal dagen aan bed gekluisterd is. Als ook de aantrekkingskracht die de filosofie altijd voor haar had langzaam lijkt op te lossen in die vermoeidheid en dat gepieker en ze steeds vaker de bezieling in de filosofieboeken die ze leest mist, belandt ze op een kruispunt: zo doorgaan en haarzelf de vernieling in helpen of het roer volledig omgooien en op zoek gaan naar meer balans en geluk in haar leven.

Ze kiest voor verandering en slaat de weg van de Kundalini yoga – een vorm van yoga die ze al enige tijd doet en waarvan de filosofische kant haar enorm aanspreekt – in. Eerder al ontdekte ze namelijk dat het gepieker in haar hoofd ophoudt op het moment dat ze op haar yogamat belandt en zich vooral met haar lichaam en het loslaten van haar gedachten bezighoudt. Dit inzicht doet haar besluiten om het aantal yogalessen op te voeren in de hoop hierdoor van haar chronisch gepieker af te komen en meer gemoedsrust en balans in haar leven te vinden. Als ze dan na verloop van tijd van haar yogaleraar Guru Gian het advies krijgt om de Kundalini yoga opleiding te gaan doen, omdat dat haar leven zou kunnen veranderen, twijfelt ze kort, maar schrijft zich er vervolgens voor in. Het avontuur wat zich dan ontvouwt, kun je lezen in haar boek.

Voor wie houdt van een menselijk en herkenbaar verhaal dat ook nog eens waargebeurd is en het boeiend vindt om daarnaast ook iets meer over filosofie en Kundalini yoga (wat een unieke combinatie!) te weten te komen, heeft aan dit boek van Stine Jensen een hele goeie!

Yvonne Alefs


Yvonne Alefs (44) is schrijver in hart en ziel. Op haar website yvonnealefs.nl schrijft zij levensbeschouwelijke teksten, die zij onderverdeelt in gedachten, gedichten, geloven, gelezen en geluisterd. Zij combineert hiermee op een – voor haar – bijzonder vervullende wijze haar passies schrijven, lezen en muziek. Haar ultieme passie is echter haar gezin. Samen met haar man en al volwassen dochter en zoon leeft zij in dankbaarheid een rijk en gevuld leven. Graag neemt ze je met haar blogs voor en over Yogadreams mee op ontdekkingsreis. Het vervoersmiddel is yoga met haar prachtige lichaamshoudingen (asana’s), de brandstof inzicht in je geest, en de eindbestemming bezielde liefde: liefde voor jezelf en voor je medemens.

Note: Haar kaarten met levensbeschouwelijke teksten erop kun je als set van 6 in de studio van Yogadreams vinden en kopen.​
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en je blijft op de hoogte van het laatste nieuws over Yoga, Yogaopleidingen,Yogatrainingen, workshops en Yogadocentenopleidingen.